Rapport 2021

Naturvårdsarbetet på Hasselhorn — lördagen den 10 april.
Vädret var helt okej men en kall isande vind svepte in från sjön längst ute på Rumpudden. Arbete gick som vanligt ut på att städa upp efter vinterns trädfällning.
Tolv arbetsvilliga deltagare slöt upp. Vi delade upp oss i mindre grupper som var utspridda på ett ganska stort område. Carl Petter fortsatte med att sly röja norr om vägen medan vi andra travade stockar som övertäcktes med granris, riset som blev över lades upp i högar.
Eftersom uppslutningen var över förväntan var vi klara redan vid tolvtiden och kunde slå oss ner för en välförtjänt kafferast.
/Bosse Wennberg

Uggleutflykt — fredagen den 19 mars
Rapport ej inkommen

Strömstare och åvandring, tisdagen den 2 mars
En vacker dag med sol och +8 grader. Under slutet av januari och halva februari var det nästan arktisk kyla och mycket snö. Ån bjöd då på många sevärdheter. Strömstaren visade sig ganska ofta bland stenar och isflak i strömmen. En häger var en stadig syn. Nedanför Åtellet simmade en smådopping tillsammans med sothöns och änder. En knipa simmade uppströms elverksbron och åtminstone två sångsvanar hade ån som sin vistelseplats. För att inte tala om den fågel som var på allas läppar. Alba, den övervintrande sädesärlan nere vid åkanten tillsammans med änderna. Men världen är föränderlig. Uttern åt upp sångsvanarna under en vecka och uppgifter finns på att den även tagit en av de två strömstarar som varit synliga. Kanske smådoppingen gått samma väg, vem vet, men den har inte synts till på flera veckor. Alba har börjat vidga sina cirklar och hittar egen mat. Vårvärmen kom med besked och snön försvann på mindre än en vecka. Vårflod i ån ovanligt tidigt. Hur gick det med strömstareskådningen då? De flesta lämpliga stenar var översvämmade och vattnet ovanligt grumligt pga den strida strömmen. Så den begränsade skara som samlats i dessa pandemidagar fick nöja sig med att säga, vi hade i alla fall tur med vädret. Trots vi begränsat antalet till 8 så var vi faktiskt 12 st som, utspritt med behöriga avstånd, fick beundra åns forsar och änderna som makligt låg vid kanten i vårsolen. En gräsandshanne och en hona med tydliga tecken på leucism är det som var mest sevärt idag. Trots en fågelfattig dag så hade den sina fördelar jämfört med ett tidigare år med köldfaktor -11 vid ån.
/Lars Hansén

Kommentarer inaktiverade.