Rapport 2018

Strömstare och åvandring – tisdagen den 6 mars 2018
Efter en månad med kyla där isen succesivt börjat täcka delar av Norrtäljeån så var det in i det sista ovisst hur det skulle bli med strömstaren. Men dagen innan vandringen utmed ån blev det äntligen lite mildare. Det var glädjande att vi blev 18 deltagare totalt. Samling skedde vid kanten av ån mitt emot Åtellet klockan 14. Vädret var gråmulet och nollgradigt. Som vanligt fanns det en hel del gräsänder där på platsen som vi observerade en kort stund. Eftersom jag strax innan sett en strömstare i ån nedanför gamla brandstationen och bett den stanna kvar en stund så skyndade vi på dit.
Jodå, där satt den på ett ett isflak mitt emot oss. Som på en scen satt den där, neg och bugade för oss. Den var nog lite blyg för den ville inte bada och det blev lite tid att prata om den intressanta fågeln. Men strax flög den en bit bort och satte sig på en sten täckt av is. Nu var den hungrig och hoppade ner och upp i vattnet ideligen. Dock såg vi bara ett exemplar av strömstare.
Vid Kvarngårdsbron satt ett Kanadagåspar. De har vistats i ån hela vintern. Vid Elverksbron var det som vanligt hundratals med gräsänder. Även den ovanliga gräsanden som är brunsvart med vitt bröst. Den har också, i ett exemplar, varit i ån hela vintern. Den tycktes lite sorgsen och utstött av de andra men troligen bara ett sätt att applicera mänskliga känslor på en fågel. Denna and har sannolikt en hel del gener i sig från en tamanka. Kajor och en kråka fanns där också. Även en “stadsduva” satte sig bland änderna. Promenaden fortsatte utmed ån upp till Varghedenbron. Inte speciellt mycket fanns att se i vattnet denna bit. Många gräsänder fanns det dock längs åstranden. Tyvärr var småfåglarna inte speciellt aktiva i gråvädret men ändå hördes en del talgoxe, blåmes, pilfink och grönfink från träden. En flygande skata syntes också. Sällskapet skingrades delvis här och resten fortsatte längs andra sidan ån och över Lasarettsbron tillbaka till utgångspunkten i gradvis minskande skara. Klockan hade nu hunnit bli 15.30. Strömstaren var fortfarande ivrigt dykandes från stenarna.
/Lars Hansén

Uggleutflykt – lördagen den 3 mars 2018
Totalt blev vi sjutton intresserade som samlades för att lyssna efter ugglor, inkluderat de tre som anslöt vid vägkorsningen på Erkenvägen, nordväst Hasselhorn.
Från korsningen hade vi tänkt åka norrut en bit på Domänvägen, men de som inväntat oss kunde glädjande nog berätta att de hört en sparvuggla vissla strax innan vi kom.
Naturligtvis bestämdes då att vi stannade här ett tag för att försöka höra sparvugglan.
Det dröjde inte en lång stund förrän sparvugglan hördes igen, dock på lite avstånd.
För att höra den bättre så gick vi längs Erkenvägen en bit österut och fick nu avnjuta ”sången”, d.v.s. det typiska visslandet, och även se den lilla ugglan sittande i grantoppar.
Nöjda kunde vi nu återvända till bilarna och ta oss ca en halv kilometer norrut till en ”parkering” som plogats fram invid Domänvägen. Härifrån promenerade vi vidare norrut längs vägen, omväxlande med stopp för att lyssna, och då var kattuggla den art som var mest tänkbar. Efter ca 2 km:s vandring utan höra något förutom en skällande hund, så stannade vi och intog medhavd fika, med en fin stjärnhimmel ovan oss.
Vid vandringen tillbaka till bilarna så hördes heller ingen uggla. Väderförhållandena under kvällen kändes helt rätt, bl.a. var det helt lugnt och i stort sett ingen nederbörd. Fanns det några ugglor i grannskapet så föredrog de tydligen att vara tysta.
Eftersom vi inte hade hört någon kattuggla, så frågades det om det fanns intresse att göra ett försök vid Kristineholm, invid Erkens västra ände. De flesta hade möjlighet och var intresserade, men två sällskap, förhoppningsvis nöjda, valde nu att avsluta exkursionen.
Efter bilturen västerut, så passerade vi gårdsbebyggelsen vid Kristineholm och parkerade bilarna nära f.d. skolan. Här gick vi en bit in på den f.d. banvallen (Rimbo – Hallstavik) och här försökte jag härma kattugglans hoande. Efter ett tag så hörde de med bra hörsel (dock ej undertecknad) en kattuggla hoa på mycket långt avstånd i sydost.
För att eventuellt komma närmare den kattuggla som hörts, så föreslog en av deltagarna att vi skulle åka till landsvägens raksträcka vid Ebbarp. Väl framme på raksträckan, stannade vi vid en avfart nära Ebbarps gård. 
Här fick vi nu på nära håll höra en kattuggla hoa i ett snöklätt landskap som lystes upp av en praktfull fullmåne. Temperaturen låg nog på drygt – 10 grader.
Det blev en mycket fin upplevelse och själva exkursionen avslutades nu på plats vid 20:45-tiden.

/Bo Granberg

Kommentarer inaktiverade.