Program/Rapporter

Varje vår och höst erbjuds medlemmar deltaga i föreningens utflykter. Här hittar du information om hur det går till, programmet för gällande säsong samt rapporter från de senaste åren.

Allmän information om exkursionerna/programpunkterna:
För exkursionerna gäller att man klär sig för årstid och väder, och även klarar överraskningar i form av regn, kyla och hård blåst. Exempelvis kan det bli ganska kallt att stå still ute vid kusten.
Var och en tar med fika. Samåkning bör ske i största möjliga mån. Passagerarna ersätter bilföraren för bensinen.


Höstens programHela höstens program som pdf-fil för nerladdning.

ROF:s höstprogram 2018

Harka ängar, lördagen den 8 september
En förmiddagsutflykt med målsättningen att i första hand få se flera arter rovfåglar, men förhoppningsvis även en hel del annat i fågelväg. Detta dessutom på nära avstånd från Norrtälje. Harka ängar är nämligen belägna i anslutning till Norrtäljevikens södra strand, mellan Björnö och Harka, bara några få kilometer öster om staden. Här kommer vi att tillbringa några timmar spanande ut över ängarna från en plats med bra överblick, kanske kommer vi även att ta en kort promenad. Vad vi får se beror mycket på vädret. Med tur med det senare, kan vi få se både det ena och det andra.
Samling: Parkeringen vid ”Friskis och svettis”, infart från Carl Bondes väg i Norrtälje, kl. 10:00.
Ansvarig: Bo Granberg, tel. 076 – 336 68 59.

Rönnskärs udde, söndagen den 16 september 
Åter dags för den traditionella höstexkursionen till Rönnskärs udde. Förhoppningsvis lyckas vi pricka in en morgon då både änder och gäss väljer att sträcka mot sydligare områden. Även lommar och doppingar kan förhoppningsvis ses liksom överflygande och rastande småfåglar. Har vi tur kanske även några insträckande rovfåglar kan upptäckas. Glöm inte varma kläder och fika! Det går bra att ansluta direkt på plats om önskvärt.
Samling: 05.30 vid Friskis & Svettis, Norrtälje, infart från Carl Bondes väg.
Ansvarig: Magnus Bladlund, tel, 0702 – 09 42 12

Röjning vid sjön Torkan, lördagen den 27 oktober
Förra året gjorde inte fågelsjön Torkan skäl för sitt namn. Ihållande oktoberskyfall ledde till översvämning så att röjningsmarken blev allt för svår att nå. I år hoppas vi på bättre tur. Väl mött att vässa musklerna och göra en god gärning för alla de fåglar som rastar och häckar vid sjön.
Samling: kl. 09.00. Parkeringen vid Friskis och svettis, Carl Bondes väg i Norrtälje, alternativt vid Söderby-Karls kyrka kl. 09:30.
Ansvarig: Gabriel Ekman, tel. 070 – 671 11 36

Skrakar i Skedviken, lördagen den 3 november
November är en härlig tid att njuta skådespelet av fiskande skrakar. Stora flockar storskrakar och många salskrakar samlar sig till exempel i Skedviken och denna stilla och ljumma? dag beger vi oss dit. I Förfjol hade vi turen att höra skäggmesarnas ”pjongande” i vassen vid Mörby Slottsruin. Missa inte detta tillfälle innan mörkret sänker sig i och den mystiska decembermånaden anträder. Då finns bara tomtar och troll att titta på.
Samling: kl. 09.00. Parkeringen vid Friskis och svettis, Carl Bondes väg i Norrtälje, alternativt vid ICA Rimbo kl. 09:30.
Ansvarig: Gabriel Ekman, tel. 070 – 671 11 36

Röjar-/städdag på Hasselhorn, lördagen den 10 november
Vi fortsätter vår naturvårdsinsats på Hasselhorn vid Erkens norra strand. Här har föreningen sedan föregående år haft som uppdrag från länsstyrelsen att röja bort gran för att gynna lövträd. Dagen kommer att ägnas åt att dra ihop och elda de granar som inför denna utflykt har tagits ned. Hur detta kommer att gå till hänger dock delvis på rådande väder. Kontrollera därför vad som står om detta på föreningens hemsida dagarna innan den 10 november. Medtag gärna yxa, handsåg eller liknande. Inte motorsåg.
Samling: Parkeringen vid ”Friskis och svettis”, infart från Carl Bondes väg i Norrtälje, kl. 09:00.
Ansvarig: Kristoffer Stighäll, tel. 070 – 669 68 96

Kommentarer inaktiverade.