Program/Rapporter

Varje vår och höst erbjuds medlemmar deltaga i föreningens utflykter. Här hittar du information om hur det går till, programmet för gällande säsong samt rapporter från de senaste åren.

Allmän information om exkursionerna/programpunkterna:
Även om flertalet exkursionsmål inte är så avlägsna (från Norrtälje sett) är vi nästan alltid beroende av bilar för att ta oss till utgångspunkten för respektive utflykt. Eftersom exkursionsledaren inte med säkerhet kan tillhandahålla transport för alla deltagare i sin egen bil är vi beroende av att någon/några tar sig till samlingsplatsen med bil och där är beredd att erbjuda plats i den till deltagare som inte har tillgång till eget transportmedel. ROF tar för givet att deltagare som får åka med i någon annans bil självmant erbjuder den som tillhandahåller denna bilersättning för resan.
Även om vi tar oss till platsen för utflykten med bil, kommer vi i övrigt ta oss fram till fots vilket innebär att stövlar/kängor är det vanligtvis lämpligaste skodonet. I samtliga fall gäller för övrigt att det kan vara bra att ta med sig fika eller dylikt!
Avslutningsvis kan det vara på sin plats att upplysa om att utflykt kan komma att ställas in på grund av otjänligt väder eller av annan orsak. Ta därför för vana att ringa exkursionsledaren under timmen före angiven starttid om du vill veta säkert hur det blir!


Vårens programHela vårens program som pdf-fil för nerladdning.

ROF:s vårprogram 2021

OBS!
Beroende på rådande restriktioner så rekommenderas egen bil till alla aktiviteter.

Årsmötet som var planerat till tisdagen 16 februari är flyttat!
På grund av rådande pandemi och restriktioner är årsmötet flyttat. Vi hoppas kunna hålla årsmötet efter sommaren när restriktioner för antal mötesdeltagare förhoppningsvis är hävt och mötet kan anses hållas med tillräcklig säkerhet mot smitta.

Naturvårdsarbetet på Hasselhorn — lördagen den 27 februari.

Inställt på grund av snödjupet på platsen.

Ansvarig: Bosse Wennberg, tel. 070-7554886 
mail: bossewennberg1@gmail.com

Strömstare och andra fåglar utmed Norrtäljeån – tisdagen den 2 mars
Vi gör en repris av senaste årens lyckade vandringar utmed ån med förhoppningen att även denna gång strömstaren är samarbetsvillig och visar upp sig och hur den söker föda. Med lite tur kan vi även få se annat i fågelväg. Vi tar en stilla promenad utmed ån, från bron vid Bergsgatan upp mot badhusbron där vi vänder och tar oss tillbaka i grupp eller enskilt.
Samling: Vid Norrtäljeån mitt emot Åtellet, kl 14.00.
Ansvarig: Lars Hansén – tel. 070–687 32 56.
På grund av rådande Covid19-restriktioner så begränsas antalet deltagare till 8 st. För att vara säker på att få vara med måste anmälan om deltagande göras till ansvarig ledare.

Uggleutflykt — fredagen den 19 mars
Följ med ut i Roslagsnatten och lyssna efter de tidiga vårnätternas ropande ugglor.
Beroende på väder, molnighet och vindar kommer platsen att bestämmas alldeles innan exkursionens start.
Tidigare är har vi varit i de obebyggda skogarna runt Erken, i Ununge eller Edsbro. Och det troliga är att utflykten går norrut från Norrtälje stad sett.
Beroende på vädret och var vi åker så är målet att höra flera ugglearter, allt från den minsta - sparvugglan – till den stora slagugglan. 
Samling: På parkeringen vid Friskis och svettis, Carl Bondes väg,  i Norrtälje, kl 17:30. 
Varma kläder och dito kängor eller stövlar rekommenderas, liksom att ta med fika. Tänk också på att det kan vara halt på skogsvägar denna tid på året, så medtag gärna stavar eller broddar om ni har sådana.
Ansvarig: Kristoffer Stighäll, tel 070-669 68 96.

Naturvårdsarbetet på Hasselhorn — lördagen den 10 april.

Åter igen gör vi en gemensam insats för att ta hand om ris och stockar. Eftersom vi, beroende på vädret, ev. kommer att bränna granris så rekommenderas oömma kläder.
Alla är hjärtligt välkomna att göra en insats och njuta av en vårdag på Hasselhorn. Glöm inte kikaren och som vanligt, tag med kaffe, smörgås och något att släcka törsten med.
Tag gärna med handsåg, kratta och om du har, en stocksax. 
Samling: Vi möts på Hasselhorn kl. 09.00. Samlingsplats ca 4 km efter att tagit av från väg 76 mot Järsö (Erkenvägen) 
Alla som avser att delta skall höra av sig på mail eller SMS 

Ansvarig: Bosse Wennberg, tel. 070-7554886 
mail: bossewennberg1@gmail.com

Rönnskärs udde — söndagen den 25 april
Vårens exkursion till Rönnskärs udde äger rum vid en tid då en fin blandning av arter förhoppningsvis kan beskådas. Vi hoppas på rastande ejder, sträckande lommar, förbiflygande rovfåglar, finkflockar och andra tättingar som drar fram över klippor och snår. Bland de mer förväntade sträckande fåglarna kanske det dyker upp något mer oväntat! För de morgontrötta går det bra att ansluta på plats men ofta är fågelsträcket över tidigt på förmiddagen. Varma kläder och fika medtages.
Samling: parkeringen vid Friskis & Svettis, Carl Bondes väg, Norrtälje, kl. 04.00.
Ansvarig: Magnus Bladlund, tel. 0702 – 09 42 12.
OBS. Alla som avser vara med ska anmäla sitt deltagande till ansvarig.

Kundbysjön – lördagen den 1 maj
Vad är en vår i Roslagen utan ett besök vid Kundbysjön? För många av oss fågelintresserade, en besvikelse. Föreningen arrangerar således åter, för sjätte året i följd, en utflykt till denna lilla sjö i utkanten av Rimbo. Här har ROF sitt egenhändigt uppförda fågeltorn och det är från det vi skall skåda fåglar. Vi hoppas, som vanligt, att sankängen är rejält översvämmad och vattnet fyllt av allehanda änder och vadare. Även omgivningarna har potential att bjuda på även annat i fågelväg, till exempel rovfåglar och rastande tättingar.
Samling: Där Vallbyvägen möter Stockholmsvägen (inte Roslagsvägen!), kl. 06:00. Tycker du att tidpunkten är väl tidig går det bra att ansluta vid fågeltornet senare. Fågelkunnig finns på plats vid fågeltornet fram till kl. 10. Här finns det dock plats för en brasklapp, vid uselt väder kan utflykten avslutas tidigare.
Ansvarig: Bill Douhan – tel. 070–280 61 45.
OBS. Alla som avser vara med ska anmäla sitt deltagande till ansvarig.

Fågelvandring vid Vigelsjö naturreservat och Ludden – torsdagen den 27 maj
Nu har de flesta flyttfåglarna kommit åter och sjunger förhoppningsvis för fullt! Det är dags igen för den populära ”stadsnära” vandringen utmed Lommaren och den lummiga ån fram till ekbacken vid Ludden som vi rundar för att ta elljusspåret tillbaka till Vigelsjö (cirka 5 km). En promenad på två till tre timmar i sakta mak där vi försöker lära oss att skilja på de vanligaste arterna, med chans att få höra även näktergal och andra trevliga arter! Ta gärna med fika!
Samling: Bilparkeringen vid Lommarbadet, kl. 17.00.
Ansvarig: Lars Hansén – tel. 070–687 32 56.
OBS. Alla som avser vara med ska anmäla sitt deltagande till ansvarig.

Nattsångare – fredagen den 11 juni
Denna försommarkväll beger vi oss återigen ut i de vackra Roslagsnaturen när den är som bäst. I nattens dunkla ljus framträder fåglarnas alla stämmor extra starkt. Soloartister som busksångare och kärrsångare. Kören av sävsångare och rörsångare. Basisterna med rördrommar och trastsångare. Slagverkarna i form av småfläckiga sumphöns och kornknarrar.
Naturens orkester är öronbedövande.
Så genom ett trollslag sätter trastar och rödhakar igång och solen skira strålar kastar sitt guldgula sken över nejderna.
Följ med på en favorit i repris!
Samling: Som vanligt vid Friskis och Svettis kl 21:00.
Ansvarig: Gabriel Ekman – tel. 070–671 11 36.
OBS. Alla som avser vara med ska anmäla sitt deltagande till ansvarig.

Kommentarer inaktiverade.