Program/Rapporter

Varje vår och höst erbjuds medlemmar deltaga i föreningens utflykter. Här hittar du information om hur det går till, programmet för gällande säsong samt rapporter från de senaste åren.

Allmän information om exkursionerna/programpunkterna:
Även om flertalet exkursionsmål inte är så avlägsna (från Norrtälje sett) är vi nästan alltid beroende av bilar för att ta oss till utgångspunkten för respektive utflykt. Eftersom exkursionsledaren inte med säkerhet kan tillhandahålla transport för alla deltagare i sin egen bil är vi beroende av att någon/några tar sig till samlingsplatsen med bil och där är beredd att erbjuda plats i den till deltagare som inte har tillgång till eget transportmedel. ROF tar för givet att deltagare som får åka med i någon annans bil självmant erbjuder den som tillhandahåller denna bilersättning för resan.
Även om vi tar oss till platsen för utflykten med bil, kommer vi i övrigt ta oss fram till fots vilket innebär att stövlar/kängor är det vanligtvis lämpligaste skodonet. I samtliga fall gäller för övrigt att det kan vara bra att ta med sig fika eller dylikt!
Avslutningsvis kan det vara på sin plats att upplysa om att utflykt kan komma att ställas in på grund av otjänligt väder eller av annan orsak. Ta därför för vana att ringa exkursionsledaren under timmen före angiven starttid om du vill veta säkert hur det blir!


Vårens programHela höstens program som pdf-fil för nerladdning.

ROF:s höstprogram 2019

Hjälstaviken, lördagen den 14 september
Vi beger oss till Hjälstaviken utanför Enköping. Det här är en av de finaste slättfågelsjöarna i Mellansverige. Så här års samlas stora mängder gäss och tranor på sin resa söderöver genom Sverige. Bland detta myller kommer vi säkerligen kunna identifiera lite ovanligare arter som spetsbergsgäss och kanske fjällgäss.
I vassarna hörs lockanden av blåhakar och sävsparv och fågeltornet kan nog erbjuda andra godbitar. Missa inte detta tillfälle att inviga höstens begivenheter i fågelvärlden.
Samling: kl. 09.00 vid Friskis och svettis, Carl Bondes väg i Norrtälje,
Ansvarig: Gabriel Ekman, tel. 070 – 671 11 36

Rönnskärs udde, söndagen den 29 september 
Återigen ett besök vid en av kommunens förnämsta sträcklokaler för de morgonpigga! Som vanligt styr väder och vind hur utfallet blir men en morgon vid Rönnskärs udde erbjuder alltid något. Simänder, dykänder, lommar och kanske några enstaka rovfåglar är lite av det vi hoppas få se. Därtill kanske några vadare och snabbt förbiflygande tättingar. Ta med fika och lämpliga varma kläder. Det går också bra att ansluta på plats men förmodligen avslutar vi ungefär kl. 10 då fågelsträcket brukar upphöra.
Samling: 06.00 vid Friskis & Svettis, Norrtälje, infart från Carl Bondes väg.
Ansvarig: Magnus Bladlund, tel, 0702 – 09 42 12

Skrakar i Skedviken, lördagen den 2 november
November inleds med en riktig klassiker när vi åter besöker Skedviken utanför Rimbo. Så här års samlas stora skrakflockar i den grunda sjön. Upplevelsen av en stilla novembersol, gula vassar och plingandet av skäggmesar kan också ingå om vädret är på sitt bästa humör. Vi besöker sannolikt båda våra slottsmiljöer Mörby och Rånäs för att få ut det bästa av dagen.
Samling: kl. 09.00 vid Friskis och svettis, Carl Bondes väg i Norrtälje.
Ansvarig: Gabriel Ekman, tel. 070 – 671 11 36

Naturvårdsarbete på Hasselhorn, lördagen den 16 november
Nu tar vi nya tag med naturvårdsarbetet på Erkens norra strand. På uppdrag från länsstyrelsen har Rof. sedan januari 2018 gjort naturvårdande insatser på Hasselhorn genom att ta bort gran för att gynna lövträd. Den här dagen kommer vi i första hand att dra ihop och elda granris. I mån om tid och resurser skall kvistade och kapade granstockar dras samman och läggas på hög för att underlätta framkomsten.
Alla är hjärtligt välkomna att göra en insats efter var och ens förmåga. Medtag kaffe och smörgås, korv att grilla och en stor flaska vatten, för törsten kommer att göra sig påmind.Tag med handsågar, yxor, stocksaxar eller bara arbetsvilliga händer. Av säkerhetsskäl skall inga motorsågar användas, men det kommer att finnas personal med motorsåg på plats om en sådan insats skulle krävas.
Samling: kl. 09:00 vid Friskis och svettis, infart från Carl Bondes väg i Norrtälje,
Ansvarig: Bosse Wennberg, tel. 070-755 48 86

Kommentarer inaktiverade.